Het AtoB is er om de belangen van de leden te behartigen. Het afgelopen jaar is het AtoB met name in overleg gegaan met de gemeente waar het ging om het subsidiebeleid voor de amateurkunsten. Ook wordt samenwerking gezocht met verschillende culturele partners in Breda en omgeving.
Het AtoB streeft ernaar om tenminste één keer per jaar een Algemene Ledenvergadering bijeen te roepen.
Het AtoB organiseerde de afgelopen jaren de zogenaamde AtoB / Stadsblad Toneelprijs. In de jury zaten Kees van Meel, Kim Schrier en een vertegenwoordiger van het AtoB. Op een feestelijke bijeenkomst werd dan de meest spraakmakende voorstelling van het seizoen bekroond.
Met ingang van het theaterseizoen 2022-2023 is de prijs weer in ere hersteld en zal worden uitgereikt tijdens een ALV in het najaar.
Tijdens het jaarlijks georganiseerde Theaterfestival Breda vertonen de bij het AtoB aangesloten Bredase amateur toneelverenigingen hun kunsten in voorstellingen van maximaal drie kwartier.
Op het hoogtepunt in 2015 duurde het festival vier dagen en waren er 12 voorstellingen te zien.
Het AtoB is zich aan het bezinnen over vorm en inhoud van het festival in de nabije toekomst.
Tijdens en naast het Theaterfestival organiseerde het Atob ook een aantal keer het zogenaamde 48 HRS project: spelers van verschillende bij het AtoB aangesloten verenigingen maken (binnen 48 uur) een voorstelling onder leiding van een daartoe door de AtoB in de arm genomen regisseur.
Op het laatste festival werd de leden van de verenigingen ook de mogelijkheid geboden deel te nemen aan een workshop 'Beweging'.